Dodmun 2018

Η Εκδρομή της Α' και B' Λυκείου στο Βόλο

Η πρώτη προγραμματισμένη μας στάση ήταν στο Αρχοντικό –Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, της οικογένειας Συρμακέζη, στην Ελάτεια Λάρισας. Για την επιλογή μας αυτή καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν δύο, κατά βάση, παράγοντες.

Ο πρώτος σχετιζόταν με την καταγωγή των ιδιοκτητών. Οι πρόγονοί τους, έξι γενιές πριν, πήγαν στην Ελάτεια το 1854 από τα Γιάννενα και, λίγο αργότερα, αγόρασαν την έκταση από τούρκο κτηματία. Επομένως, το να δούμε από κοντά την «προκοπή» τόσο παλιών Γιαννιωτών, αποτέλεσε μια ουσιαστική και συγκινητική αφορμή.

 Ο δεύτερος λόγος είχε να κάνει με μια συνειδητή επιλογή τού σχολείου μας. Θεωρήσαμε δίκαιο και ωφέλιμο να επισκεφτούμε σε αυτή μας την εκδρομή μορφές και εκφάνσεις τού νεοελληνικού πολιτισμού. Δίκαιο, γιατί ο λαϊκός μας πολιτισμός δεν έχει την προβολή που του αξίζει, καθώς παρουσιάζεται να υστερεί σε αξιολογική σύγκριση με τον αρχαίο. Αλλά κα ωφέλιμο, γιατί οι στιγμές που βιώνουμε ως ελληνισμός απαιτούν τη στροφή μας στο νεότερο, μάλλον, παρελθόν μας, ώστε να αντιληφθούμε όλοι μας και, κυρίως, οι μαθητές μας τη ζωή και τις αξίες μιας ζωής όχι ίσως και τόσο μακρινής. Θα ονομάζαμε το ταξίδι μας ως επιστροφή στο μέλλον…

 

Όλα τα κτήρια, που είδαμε από κοντά, λοιπόν, ακολούθησαν τους δομικούς κανόνες της εποχής στην περιοχή: τοίχοι από λιθοδομή και ξύλινη σκεπή με κεραμίδια.

Μέσα σε αυτό το χώρο, έχουν βρεθεί σημαντικά δείγματα της διαχρονικής λειτουργίας της τοπικής αγροτικής οικονομίας, αλλά και της καθημερινής τοπικής ζωής, όχι μόνο της αγροτικής, αλλά και της ιδιότυπης αστικής των εύπορων ιδιοκτητών. Πριν λίγα χρόνια, όλα τα κτίσματα, αρχοντικό, στάβλοι, αποθήκες, μαγειριά, χώροι διαβίωσης, είχαν σχεδόν ερειπωθεί. Ξεκίνησε τότε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες μία συστηματική προσπάθεια συντήρησης και σήμερα τα κτίσματα έχουν αναπαλαιωθεί - εκσυγχρονισθεί, με πλήρη σεβασμό της αρχικής μορφής τους. Τα έργα ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2008, οπότε ξεκίνησε και η λειτουργία του μουσείου.

Την ξενάγηση στο χώρο ανέλαβαν ο κύριος και η κυρία Συρμακέζη, που τους ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο τον οποίο μας αφιέρωσαν.

Η επόμενη επίσκεψή μας την άλλη μέρα αφορούσε το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα. Εκεί οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν ένα σπάνιο δείγμα διασωμένου βιομηχανικού συγκροτήματος στον Ελλαδικό χώρο. Μπόρεσαν να αντιληφθούν τη διάσωση και προβολή τής βιομηχανικής κληρονομιάς, ειδικά σε μια εποχή που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο. Ήμασταν, μάλιστα, ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς αυτή την περίοδο το Μουσείο φιλοξενεί τη Μύρτιδα, το εντεκάχρονο κορίτσι της αρχαιότητας στο οποίο η σύγχρονη επιστήμη μπόρεσε να δώσει την πραγματική της μορφή, καθώς η μοίρα άφησε το σώμα της ανέπαφο.

Ωστόσο, για να γίνει η εξέταση των στοιχείων του λαϊκού μας πολιτισμού πρέπει σ’ αυτή ν’ αναφερθούν όλα τα στοιχεία, γιατί συχνά, όταν σύγχρονοί μας τ’ αναφέρουν, παραλείπουν την Ορθοδοξία ή τη μνημονεύουν παροδικά δίχως να της δίνουν την αξία και την προσοχή που της αρμόζει. Γι’ αυτό, την τελευταία ημέρα επισκεφθήκαμε τα Μετέωρα και, συγκεκριμένα, τη Μονή τού Αγίου Στεφάνου και Αγίου Χαραλάμπους, όπου οι μαθητές μας είδαν τις σπάνιες τοιχογραφίες και απόλαυσαν, έστω και για λίγο, την «αμείλικτη ευεργεσία της γαλήνιας σιωπής» της μοναχιστικής ζωής.

Δείτε εδώ ένα φωτογραφικό λεύκωμα από την εκδρομή

 

Συνδεδεμένοι χρήστες

We have 34 guests and no members online

Δωδωναία Εκπαιδευτήρια (C) 2013